Ny info gällande moms för Samfälligheter

Information från FASTUM:

VIKTIG uppdatering om moms för Samfällighetsföreningar

I början av 2022 meddelade Skatteverket att samfällighetsföreningar skulle vara momspliktiga. Detta innebar att moms då skulle läggas på samfällighetsavgifterna. Nu har det skett en förändring.

Vad har hänt?
Högsta förvaltningsdomstolen HDF har nyligen prövat flera fall och anser att samfällighetsföreningar som tar ut avgift från sina medlemmar för underhåll och löpande förvaltning, inte automatiskt ska redovisa moms. Skatteverket har meddelat att de kommer följa beslutet från HDF.

Vad innebär det för er?
1. Samfällighetsavgifter: Vi kommer nu ta bort momsen på samfällighetsavgifterna. Observera dock att momsplikt kan finnas på vissa tjänster, som t.ex. individuell mätning och debitering (IMD), om det används i er förening.
Information om denna ändring kommer att skickas ut till era medlemmar tillsammans med avin som vi skickar nu i början av mars månad.

2. Budgetpåverkan: Denna förändring påverkar er budget som nu inte kommer stämma, och kan leda till likviditetsbrist. Om ni behöver vår hjälp med att justera om er budget, kan vi ordna det mot debitering av den tid som går åt för arbetet, (1 145 kr exkl. moms per timme)
Ändringen innebär också att styrelsen kan behöva göra om debiteringslängden.

Vad händer nu?
Skatteverket har ännu inte gett fullständiga detaljer eller instruktioner. De har meddelat att de kommer att uppdatera sin rättsliga vägledning kontinuerligt på sin webbplats.
Vi på Fastum kommer bevaka frågan och håller er uppdaterade.

Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller behöver stöd.

 

 

 

 

Bästa hälsningar
Vi på Fastum
_____________________________________________

Fastum AB
Växel: 90 220